Sağlıklı yaşamın adresine hoşgeldiniz ! Hoşbuldum!
FODMAP DİYETİ
Sindirim sorunlarını hafifletmek amacıyla belirli karbonhidrat türlerini sınırlamayı amaçlayan bir beslenme planıdır. “FODMAP”, “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, And Polyols” (fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bu karbonhidratlar, bazı insanlarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer fonksiyonel gastrointestinal bozuklukları olan kişiler için bu diyet önerilir.
DİYET TEDAVİLERİ
DÜŞÜK FODMAP DİYETİ
DÜŞÜK FODMAP DİYETİ YASAK VE SERBEST BESİNLER
YÜKSEK FODMAP İÇEREN BESİNLER (diyette azaltılması gereken besinler)
DÜŞÜK FODMAP DİYETİNE UYGUN BİR GÜNLÜK ÖRNEK BESLENME PLANI
💊FODMAP DİYETİNDE ÖNERİLEN TAVKİYELER
Ocean Oregana Oil: İzmir kekiği (Origanum onites L.) yağı, ökaliptus yağı, biberiye yağı, lavanta yağı, tıbbi nane yağı, defne yağı, mersin yağı olmak üzere yedi farklı bitkisel uçucu yağ içermektedir. Biberiye, kekik, lavanta ve nane doğal antibiyotik özelliğine sahip olup bağırsak florasındaki iyi bakterilerin sayısının artmasına olumlu etkiye sahiptir.
Probiyotik: Probiyotiklerin gastrointestinal sistem hastalıklarının engellenmesi ve tedavisinde; normal mikrofloranın oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır bu nedenle FODMAP diyetine ek olarak kullanılması önerilir.
Kekik Çayı: Doğal antibiyotik olarak bilinmekte ve normal bağırsak florasının oluşumuna önemli anlamda katkı sağlamaktadır.